miércoles, 11 de julio de 2012

ICO-WHO 2012

L'èxit del fracàs del "model espanyol"
Post en castellano | Post in English

El passat 5 de juliol es van aplegar en aquest Simposi internacional, co-organitzat per l’ICO i l’OMS, un centenar d’assistents i una vintena de ponents de diferents països. El primer ICO-WHO Symposium s’ha dedicat a analitzar l'experiència espanyola i la d'altres països que havien aplicat lleis d’espais sense fum parcials o bé que han tingut processos regressius amb l'establiment d’excepcions a lleis inicialment completes.


El Simposi va ser inaugurat pel Dr. Josep M. Borràs, responsable del Pla Director d’Oncologia de Catalunya en representació del Conseller de Salut, el Dr. Josep M. Vilà, President de l’ICO i el Dr. Armando Peruga, coordinador de la Iniciativa Lliure de Tabac de l’OMS




En la conferènciad’obertura, la Dra. Kristina Mauer-Stender, de l’Oficina OMS-EURO, va presentar l’actual estat de l’epidèmia de tabaquisme a la regió europea (53 estats més enllà de la vella Europa com molt bé ens va recordar) i quin és el desenvolupament de la legislació d’espais sense fum d’acord amb el Conveni Marc de l’OMS. 
La primera taula va servir per presentar el procés seguit a Espanya per canviar la llei, d’una llei parcial a una completa, gràcies a l’evidència que van aportar els científics, el moviment ciutadà i el compromís de les administracions. 






La segona taula va adreçar la influència que l’antic “model espanyol” ha tingut en diversos països europeus i llatinoamericans i com s’ha tractat d’interrompre la seva disseminació des d’organitzacions internacionals. 
A la tercera taula es van presentar altres mesures de control del tabac, primer l’exemple de les llacunes en els impostos del tabac a Espanya i després l’estudi de reactivitat del consum de tabac als increments de preus a diferents països europeus. A la quarta i darrera taula, es van posar de manifest les llums i ombres –més ombres que llums realment—en l’actual desenvolupament de les lleis d’espais sense fum, amb els exemples d’estancament de Polònia i Portugal, i la regressió soferta als Països Baixos. 





Cada una de les taules va comptar amb un animat debat amb la participació dels assistents i dels ponents (de la pròpia taula i de les altres taules). 






En la conferència de clausura, el Dr. Armando Peruga de la Iniciativa Lliure de Tabac de l’OMS, va caracteritzar l’antic “model espanyol” com a un dels més clars exemples d’interferència de la indústria del tabac en el desenvolupament del Conveni Marc de l’OMS del Control del Tabac.
 


El Dr. Esteve Fernández, president del Simposi, va remarcar en la cloenda que l’antic “model espanyol” ha quedat superat i que en aquests moments el “model espanyol” és sinònim de la capacitat dels estats de superar les pressions de la indústria tabaquera. La primera llei parcial espanyola (el vell “model espanyol”) va ser utilitzada per la indústria tabaquera, en alguns casos amb èxit, per minar la legislació d’espais sense fum en diferents països europeus i llatinoamericans, en contra de l’article 8 del Conveni Marc de l’OMS. Les lleis d’espais sense fum són una estratègia important, sense descuidar el desenvolupament de polítiques fiscals adequades per a tots els productes del tabac i en tots els països, sobretot quan comparteixen fronteres, com s’ha comprovat en el cas d’Espanya. 
Finalment, malgrat els avenços realitzats, és molt important que no se’n produeixin regressions de les legislacions d’espais sense fum, com ha passat recentment als Països Baixos o com podria ocórrer a Espanya amb la proposta del macrocomplexe de joc que amenaça l’actual llei, com se’n van fer ressò els mitjans convidats al Simposi.



El éxito del fracaso del "modelo español"

El pasado 5 de julio se reunieron en este Symposium internacional, co-organizado por el ICO y la OMS, un centenar de asistentes y una veintena de ponentes de diferentes países. Este primer Symposium se ha dedicado a analizar la experiencia española y la de otros países que habían aplicado leyes de espacios sin humo parciales o bien que han tenido procesos regresivos con el establecimiento de excepciones a leyes inicialmente completas.
El Simposio fue inaugurado por el Dr. Josep M. Borràs, responsable del Plan Director de Oncología de Cataluña en representación del Consejero de Salud, el Dr. Josep M. Vilà, Presidente del ICO y el Dr. Armando Peruga, coordinador de la Iniciativa Libre de Tabaco de la OMS. En la conferencia de apertura, la Dra. Kristina Mauer-Stenden, de la Oficina OMS-EURO, presentó el actual estado de la epidemia de tabaquismo en la región Europea (53 estados más allá de la vieja Europa como muy bien nos recordó) y cuál es el desarrollo de la legislación de espacios sin humo de acuerdo con el Convenio Marco de la OMS. La primera mesa sirvió para presentar el proceso seguido en España para cambiar la ley, de una ley parcial a una completa, gracias a la evidencia que aportaron los científicos, el movimiento ciudadano y el compromiso de las administraciones. La segunda mesa contempló la influencia que el antiguo "modelo español" ha tenido en varios países europeos y latinoamericanos y cómo se ha tratado de interrumpir su diseminación desde organizaciones internacionales. En la tercera mesa se presentaron otras medidas de control del tabaco, primero el ejemplo de las lagunas en los impuestos del tabaco en España y después el estudio de reactividad del consumo de tabaco en los incrementos de precios en diferentes países europeos. En la cuarta y última mesa, se pusieron de manifiesto las luces y sombras -más sombras que luces realmente- en el actual desarrollo de las leyes de espacios sin humo, con los ejemplos de estancamiento de Polonia y Portugal, y la regresión sufrida en los Países Bajos. Cada una de las mesas contó con un animado debate con la participación de los asistentes y los ponentes (de la propia mesa y de otras). En la conferencia de clausura, el Dr. Armando Peruga de la Iniciativa Libre de Tabaco de la OMS, caracterizó el antiguo "modelo español" como uno de los más claros ejemplos de interferencia de la industria del tabaco en el desarrollo del Convenio Marco de la OMS del Control del Tabaco.
El Dr. Esteve Fernández, presidente del Simposio, recordó en su clausura que el antiguo "modelo español" ha quedado superado y que en estos momentos el "modelo español" es sinónimo de la capacidad de los estados de superar las presiones de la industria tabaquera. La primera ley parcial española (el viejo "modelo español") fue utilizada por la industria tabaquera, en algunos casos con éxito, para minar la legislación de espacios sin humo en diferentes países europeos y latinoamericanos, contraviniendo el artículo 8 del Convenio Marco de la OMS. Las leyes de espacios sin humo son una estrategia importante, sin descuidar el desarrollo de políticas fiscales adecuadas para todos los productos del tabaco y en todos los países, sobre todo cuando comparten fronteras, como se ha comprobado en el caso de España. Finalmente, a pesar de los avances realizados, es muy importante que no se produzcan regresiones de las legislaciones de espacios sin humo, como ha ocurrido recientemente en los Países Bajos o como podría ocurrir en España con la propuesta del macrocomplejo de juego que amenaza la actual ley, como se hicieron eco los medios invitados al Simposio.


The success of the failure of the "Spanish model"

On July 5, one hundred participants and twenty speakers from different countries met at this International Symposium, jointly organized by the ICO and the WHO. This first Symposium was devoted to analyzing the experience of Spain and other countries that have implemented partial smoke-free laws or that have suffered regressive processes by the establishment of exceptions to laws initially complete.
The Symposium was inaugurated by Dr. Josep M. Borràs, director of the Oncology Master Plan of Catalonia on behalf of the Minister of Health, Dr. Josep M. Vilà, President of the ICO and Dr. Armando Peruga, coordinator of the WHO Tobacco Free Initiative. In the opening conference, Dr. Kristina Mauer-Stenden, from the WHO-EURO Office, presented the current state of the tobacco epidemic in the European region (53 states beyond the old Europe as she reminded us) and the current development of smoke-free legislation according to the WHO Framework Convention for Tobacco Control. The first table was used to present the process followed in Spain to change the law, from a partial to a total ban, thanks to the scientists who provided evidence, the citizens' movement and the commitment of governments. The second table addressed the influence of the old "Spanish model" has played in several European and Latin American countries and how international organizations have attempted to stop its spread. The third table dealt with other tobacco control measures, firstly the example of the loophole in tobacco taxes in Spain and secondly the study of the reactivity of tobacco price increases in different European countries. In the fourth and final table, the speakers reviewed the lights and shadows (actually more shadows than lights) in the current development of the smoke-free laws, with examples of not achieved laws in Poland and Portugal, and regression in the Netherlands. Each table had a lively discussion with the participation of both the audience and guest speakers. In the closing conference, Dr. Armando Peruga (WHO Tobacco Free Initiative) characterized the old "Spanish model" as one of the clearest examples of interference from the tobacco industry in developing the WHO Framework Convention for Tobacco Control.
Dr. Esteve Fernández, chairman of the symposium, highlighted that the old "Spanish model" had been passed and that now the "Spanish model" is a synonymous of the ability of the states to overcome the pressures of the tobacco industry. The first partial Spanish law (the old "Spanish model") was used by the tobacco industry, in some cases successfully, to undermine smoke-free legislation in different European and Latin America countries, contrary to Article 8 of the WHO Framework Convention for Tobacco Control. Smoke-free laws are an important strategy, alongside the development of appropriate fiscal policies to all tobacco products in all countries, especially when shared borders, as demonstrated in the case of Spain. Finally, despite this progress, it is very important to prevent the regression of the smoke-freelaws, as happened recently in the Netherlands or as could happen in Spain with the proposed gambling macrofacility that threatens the current law, as it has been echoed by the media invited to the Symposium.